'As a writer, words are your paint. Use all the colors.' - Rhys Alexander




De rechten van ...

… de mens. Grondwet artikel nummer één: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’.
Ook zegt alles en iedereen dat je elkaar moet respecteren en accepteren. Dat iedereen gelijk is aan elkaar. Maar waarom doen we dat dan niet? We zeggen wel zo trots dat wij iedereen en alles respecteren en accepteren, dat wij niet discrimineren en dat wij iedereen als gelijken behandelen. Maar dat doen wij eigenlijk niet.
Kijk maar naar de eindeloze discussie over het dragen van hoofddoekjes. Hoelang zijn ze daar nou al over bezig?
Maar het is hun cultuur, het zijn hun gewoontes. En die respecteren we niet. Want als we deze zouden respecteren dan zou hier geen gedoe over zijn.
En waarom respecteren wij die niet? Omdat wij vinden dat ze zich moeten aanpassen aan onze cultuur, want ze komen in Nederland wonen. Dus moeten ze de taal, cultuur en gewoontes van ons overnemen. Maar in grondwet artikel één wordt toch gezegd discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging is niet toegestaan?
Binnenshuis mogen ze nog wel hun eigen cultuur behouden. Maar voor hoelang?
Wij Nederlanders zijn voornamelijk Christenen (niet allemaal, maar wel een groot deel), wij gaan naar de kerk, wij bidden, wij sturen onze kinderen naar Christelijke scholen, wij lezen de Bijbel en laten deze lezen door onze kinderen. Wij brengen onze kinderen en medemensen het geloof bij. De niet gelovige of ander gelovige accepteren dat. Die accepteren dat wij onze eigen kerken hebben en onze eigen scholen.
Nu zijn er ook behoorlijk wat buitenlanders in Nederland. Een groot deel hiervan is Moslim. En die mogen geen eigen moskee hebben en geen eigen scholen, ze mogen hun eigen geloof niet voluit beoefenen.
Wij zouden niet discrimineren, en dit is een vorm van discriminatie. Nu kun je wel zeggen wat is discriminatie precies? In hoe verre is iets discrimineren? Discriminatie is volgens de ‘Van Dalen’: het maken van ongeoorloofd onderscheid. Volgens ‘Wikipedia’ is discriminatie: ‘Het maken van onderscheid’. Volgens discriminatie.nl is discriminatie: ‘het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen’.
Alle bronnen zeggen dus dat discrimineren het maken van onderscheid is. Ofwel het maken van verschil. Dat kun je weer op verschillende manier interpreteren.
En zo blijven we eindeloos bezig over de discussie ‘Mogen hoofddoekjes nu ten alle tijden gedragen worden?’
We kunnen nog heel wat columns lang blijven doorzagen over dit onderwerp. Voor nu doe ik dat niet. Later kom ik er misschien op terug. Het enige wat ik nog wil toevoegen aan dit stuk is: Probeer je medemensen te respecteren en te accepteren en probeer om niet te discrimineren! Hiermee doe je niet alleen andere pijn maar ook jezelf.

Geschreven op 02-03-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten